keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Борщ

Tänään klassista ukrainalaista keittoa. En ole koskaan oikein ymmärtänyt щ-kirjaimen suomalaista transkripiota štš, kun minun korvissani kirjain alkaa suhuässällä ja jatkuu jonkinlaisena töhinänä ilman mitään t:tä välissä. Oion siis mutkia ja kutsun ruokaa suomeksi nimellä bors-keitto tai borssi.

(Pahoittelen ylläolevan, Saljut 1-tason venäjän opintoihin perustuvan kielitieteellisen pohdiskelun ortodoksislavistikoille aiheuttamia väristyksiä)

Asiasta toiseen: mikä kumma suomalaisen kotitalousopetuksen ehdollistama totuus on, että borssiin tulee nakkeja?! Käyttämäni resepti on vapaasti lainattu jostain päivittäistavarakauppaketjun asiakaslehdestä ja tietysti ohjeessa oli nakkeja, minkä minä menin hyväksymään täysin annettuna tosiasiana. Vasta kun ruoka oli valmista, aloin miettiä, mihin se perustuu. Eihän keittoon (savusilavan lisäksi) edes tarvitsisi lihaa, ja jos laittaisikin, olisi vaihtoehtoja lukuisia muita. Mutta nyt mentiin nakeilla, koettakaa itse olla luovempia.


Bors-keitto

200g savustettua porsaankylkeä
n. 800 g kaalia
n. 800 g tuoreita punajuuria
3 sipulia
valkosipulia maun mukaan
2-3 porkkanaa
2-3 l vettä
2 liemikuutiota (liha/kasvis)
1 tlk (380 g) etikkapunajuurikuutioita
1 pkt (400 g) laadukkaita nakkeja (voi jättää pois)
suolaa, pippuria, sokeria

Leikkaa savusilava mahdollisimman pieniksi suikaleiksi. Suikaloi kaali ja porkkana, kuori ja raasta punajuuret. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja kuutioi valkosipuli.

Laita silavakuutiot kattilan pohjalle ja kuumenna niitä hitaasti. Kun ne kärisevät omassa rasvassaan, lisää sipulit ja kuullota ne. Seuraavaksi kääntele joukkoon kaali, porkkana ja punajuuri. Kaada päälle vettä niin, että kasvikset reilusti peittyvät ja murenna joukkoon liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele koko ajan poreillen noin tunnin eli niin kauan että kaikki vihannekset ovat kunnolla kypsiä.

Lisää keittoon tölkkipunajuuret (laiskana henkilönä käytin valmiiksi kuutioituja, kokonaiset pitää tässä vaiheessa raastaa tai suikaloida) liemineen. Ja sitten ne nakit, pätkittynä. Maista lientä, lisää suolaa, pippuria ja kenties myös sokeria, jos tarpeen. Kiehauta vielä kerran ja anna sitten hautua niin kauan kun maltat valmistumista odottaa.

Keitto on vallan mainiota ja ravitsevaa sellaisenaankin, mutta usein sitä tarjotaan smetanan (tai muun vastaavan hapanmaitotuotteen) kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti