maanantai 30. marraskuuta 2015

Perunalasagne

Otsikosta voi päätellä, että jälleen liikutaan ruokainnovaatioiden syvässä päässä. Viime keskiviikkona ideoitiin perheen viikonlopun ruokalistaa, johon sisältyi mm. lasagne. Samalla kuitenkin totesin, että useampi pastaruoka peräkkäin on jokseenkin mielikuvituksetonta. Lisäksi rouva vaati keventämään kokonaisuutta vihanneksilla. Heitin siihen puhtaana hönökommenttina, että "entä jos korvataan lasagnelevyt perunalla?" Lopetettuani nauramisen rouva kysyi tyynesti: "No miksi ei?" Rupesin sitten miettimään asiaa tarkemmin ja löysin makumuiston valkokastikkeessa haudutetusta peruna-porkkanalaatikosta. Sehän voisi olla jopa ihan syötävää. Ei muuta kun.

Kokeilu onnistui ihan kohtalaisesti. Retrospektiivisenä käsitteenmäärittelynä voisi tietysti todeta, että ruoka on luonteeltaan lähempänä moussakaa kuin lasagnea, mutta ei nyt ruveta muuttamaan alkuperäistä otsikkoa.


Perunalasagne

800 g perunoita
4 porkkanaa

Valkokastike:
50 g voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
1 l kevytmaitoa
suolaa, pippuria, muskottia
200 g juustoraastetta

Jauhelihakastike:
500 g jauhelihaa
2-3 sipulia
valkosipulia
700 g tomaattimurskaa
tomaattipürettä
oreganoa, basilikaa, rosmariinia, suolaa, pippuria, paprikaa

Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Kiehauta väljässä, suolatussa vedessä puolikypsiksi ja valuta vesi pois.

Valmista valkokastike: sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon jauhot, kypsennä hetken aikaa, ja lisää sitten lämmitetty maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes kastike sakenee. Sekoita säännöllisesti pohjaanpalamisen välttämiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Lopuksi lisää 3/4 juustoraasteesta ja sekoita tasaiseksi. Sekoita peruna- ja porkkanaviipaleet kastikkeeseen.

Jauhelihakastiketta varten kuutioi sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha, mausta yrteillä. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää tomaattimurska ja -püre sekä tarvittaessa hieman vettä. Keittele tasaiseksi ja mausta maun mukaan.

Annostele voideltuun uunivuokaan tai -pataan kerroksittain peruna-valkokastikeseosta ja jauhelihakastiketta (esim. pohjalle 1/2 perunaa, väliin jauhelihakastike ja päälle loput perunat). Ripottele päälimmäiseksi loppu juustoraaste. Kypsennä 175-celsiusasteisessa uunissa n. 1 h, tai kunnes perunat ja porkkanat ovat hautuneet kypsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti