torstai 7. huhtikuuta 2016

Pizza con prosciutto e melanzane

Pitkään asiasta haaveiltuani kerkesin vihdoin testaamaan pro-henkistä pizzareseptiä Saku Tuomisen ja Luca Platanian kirjasta Pizze. Täsmällisellä reseptillä tehdyn, kunnolla alustetun taikinan leipominen pizzaksi oli erittäin helppoa, ja yksinkertaisilla ja laadukkailla täytteillä sekä tomaattikastikkeella pizzasta tuli herkullinen.

Käytännön kokemus tuotti alle kirjattuun reseptiin vain pari pientä muutosta suhteessa kirjaan. Tomaattikastikkeesta tuli liian suolaista, ilmeisesti se kuuluu italialaiseen makuun, mutta itse puolitin suolan määrän. Taikinaan tulisi reseptin mukaan hienoja 00-jauhoja, mutta lähikaupan valikoima vaihtoi tilalle durumvehnäjauhon, jonka sitko ainakin helpotti leipomista. Tällä tavalla tehdystä taikinasta ei myöskään tule ylettömän herkkää ja taiten käsiteltävää, kuten joissain muissa tapauksissa (mitenkään ko. reseptiä väheksymättä).

Täytteet keksin itse, ja pidän valintaa onnistuneena. Kuten jo sanoin: vähän ja laadukasta. Tätä teen toistekin!



Pizzapohja (kaksi isoa tai neljä pientä pizzaa)

500 g durumvehnäjauhoja
3 dl + ½ dl kädenlämpöistä vettä
10 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä


Tomaattikastike

2 tlk hyvää tomaattimurskaa (esim. Mutti)
10 g hienoa merisuolaa
20 g oliiviöljyä.
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta basilikaa revittynä


Täytteet:

1 munakoiso
suolaa, oliiviöljyä, valkosipulia
120 g ilmakuivattua kinkkua ohuina siivuina
3 palloa (á 100-125 g) mozzarellaa
tuoretta basilikaa
(mustapippuria)


Aloita tomaattikastikkeesta, jonka voit tehdä muutaman tunnin etukäteen tai vaikka jo edellisenä päivänä. Kaada tomaattimurska, merisuola ja oliiviöljy kulhoon. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Pehmennä kuorittuja valkosipulinkynsiä lyömällä niitä veitsen lappeella, leikkaa halki ja lisää kastikkeeseen. Lisää revitty basilika ja sekoita lusikalla. Jätä maustumaan jääkaappiin.

Täytteeksi marinoitua munakoisoa, joka sekin kannattaa tehdä hyvissä ajoin: Poista munakoisosta päädyt. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, ripottele suolaa ja itketä n. 15 minuuttia. Pyyhi neste ja enin osa suolasta pois. Siirrä viipaleet kulhoon, purista päälle 1-2 valkosipulinkynttä ja kaada päälle oliiviöljyä. Mausta halutessasi myös yrteillä, pippurilla tms. Sekoita ja anna maustua kylmässä.

Seuraavaksi taikina, jonka kohottamiseen on varattava vähintään tunti (tätä mallia ei kuitenkaan kohoteta vuorokautta tai useampaakin, kuten muita kirjassa mainittua taikinoita). Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva kulhossa. Lisää 3 dl lämmintä vettä ja alusta 10 minuuttia. Liuota suola kupissa ½ desilitraan lämmintä vettä, lisää taikinaan ja vaivaa sekaisin (varo roiskuttamasta). Kun suolavesi on imeytynyt taikinaan, lisää oliiviöljy ja vaivaa se samoin mukaan. Taikinan pitäisi olla nyt melko tiivistä ja irrota helposti käsistä. Jätä kohoamaan n. tunniksi huoneenlämpöön kostutetun liinan alla.

Jaa taikina 2-4 osaan, pyörittele palloiksi ja muotoile pizzapohjiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Lämmitä uuni 250 Celsius-asteeseen. Levitä pohjalle ohuelti tomaattikastiketta ja paista uunin alatasolla n. 5 minuuttia (paistoajat viitteellisiä, seuraa kypsymistä itse). Nosta pois uunista ja levitä päälle muutama kinkkuviipale, munakoisoviipale, basilikan lehtiä ja mozzarellaa siivuina. Paista uunin keski- tai ylätasolla toiset n. 5 minuuttia (niin, että juusto on sulaa ja muut täytteet kevyesti paistuvat). Tarjoile hetimiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti